Genvej til BBQ-turneringer


 



Endnu et VM i BBQ - hvordan kan det nu lade sig gøre? Få her forklaringen, og find ud af, hvad det er for et verdensmesterskab, Det Danske Grill Landshold deltager i 24.-26. maj i Marokko. 

Det er med konkurrence-grillning, som det er med boksning. Der kan sagtens være flere verdensmesterskaber på ét år! Det skyldes, at man i konkurrence-grillning stiller op under forskellige forbund, og hvert forbund har sit et mesterskab. Nogle er mere prestigefyldte end andre, og særligt de amerikanske er omgærdet af stor respekt. Når Det Danske Grill Landshold i slutningen af maj drager mod Marokkos nord-østlige del for at deltage i verdensmesterskab, er det andet VM, drengene deltager i i år. Men der er stor forskel på de forskellige turneringer - ikke mindst på de discipliner, der stilles op i.

Bagmændene

Kigger man på VM i Marokko, er det den frivillige, uafhængige forening World BBQ Association (WBQA, red.), der står bag. WBQA har gennem mange år stået for at udbrede lysten til at konkurrencegrille - både i de enkelte europæiske lande og på tværs. I år holdes VM altså i Marokko i Saidia, og her spiller stedet også ind på, hvad der skal tilberedes, og hvad der stilles op i. Konkurrencen bliver bedømt ud fra WBQA's regelsæt og ud fra de standarder, organisationen har sat.

Hvem kan være med?

Hele 18 hold fra Europa deltager i VM i Marokko. I ugen op til mesterskabet vil omkring 30 køretøjer, 15 anhængere og en motorcykel køre ned gennem Europa og finde vej til Saidia. Det særlige ved BBQ-konkurrencer er, at professionelle og amatører stiller op side om side - du behøver altså ikke have et kokkebevis med i lommen for at være med. Nyder du bare at grille derhjemme i haven og går rundt med lysten til at prøve det af på konkurrenceplan - så er du velkommen. Dén udfordring har i alt 60 hold fra fem kontinenter taget, og de står derfor klar med kullene, når VM går for sig.

Anderledes discipliner

VM skydes i gang fredag 24. maj med en parade, hvor alle deltagere går gennem byen. Der er altid en masse events omkring selve verdensmesterskabet, så selve konkurrencerne går først i gang søndag og afsluttes om aftenen, hvor den samlede vinder kåres.Modsat VM i Memphis, hvor grisekød er selve omdrejningspunktet, så vil det være lam, man vil se, blive lagt på grillristene i Marokko. Det skyldes, at WBQA altid bygger deres mesterskaber op omkring det sted, hvor det holdes. I Marokko spiser man ikke grisekød, hvorfor man i stedet fokuserer på lammekød. For Det Danske Grill Landshold gælder det, at man stiller op i seks discipliner: lammeskulder, lammeribs, brisket, kylling, dessert og sauce. Men hvor man måske kunne tro, at det bare vil være at hive retter fra andre mesterskaber over og bruge opskrifterne derfra, så er det slet ikke sådan, det hænger sammen. Den smagsprofil, WBQA søger, kan være ganske anderledes end i andre forbund, hvorfor man ikke bare kan kopiere det, man gør i andre konkurrencer. 

Alvorens time

Alle kategorier ved VM i BBQ bliver bedømt ud fra både onsite-dommere og blindboxes. På forhånd er alle dommere blevet grundigt instrueret i, hvad de skal bedømme ud fra, så bedømmelsen sker fair og ens over hele linjen. Ved VM er der dommere fra stort set alle de lande, som medvirker i konkurrencen - fra Danmark er der således fire dommere med. På den måde håber WBQA at få et bredt udsnit smagsmæssigt og få en nuanceret vurdering. Noget af det, dommerne blandt andet kigger på, er rettens harmoni, hvordan hovedingredienserne træder frem og selvfølgelig smag. Holdene afleverer 12 tallerkenanretninger af hver ret, så der både er til fire onsite-dommere og resten til blindsmagning og præsentation. Her handler det om at finde den rette dose af kreativitet, så maden stadig har hovedrollen på tallerkenen. En tallerken bliver sat til udstilling, så gæsterne kan se, hvad holdene har fundet på, mens de tre sidste tallerkener ryger videre til dommerne. Som ved mange andre BBQ-konkurrencer handler VM om mere end selve maden. Der er nemlig også fokus på eksempelvis hygiejne og kreativitet. Derfor bliver holdene også bedømt på, hvordan deres stand ser ud, hvordan de er klædt, på deres holdånd og ikke mindst på hygiejneniveauet.