The Jack lige om hjørnet

Det, der svarer til OL i BBQ, er næste udfordring for landsholdet - og der skal knokles for at hive flotte resultater med hjem.Nogle kalder det verdens største grill-begivenhed. Andre kalder det de olympiske lege inden for barbecue.

Uanset hvad - så er og bliver grillturneringen The Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue® noget af det største inden for konkurrence-grillning. Det er her de ypperste repræsentanter for BBQ-eliten samles og krydser klinger og kæmper om noget nær de fornemste titler. The Jack, som mesterskabet kaldes, er en af de turneringer i verden med de sværeste optagelseskrav. Men ikke desto mindre er Det Danske Grill Landshold for andet år i træk blevet udtaget til The Jack - det sker efter en række imponerende resultater i løbet af den forgangne sæson, og holdet er klar til at give alt, hvad grillerne har i sig. 
 
Svært at komme med
- Ja da! Den skal ikke have for lidt - vi er top klar! The Jack er en af de ubetinget sværeste konkurrencer, så vi skal være knivskarpe, hvis vi skal have et flot resultat med hjem. Vi er virkelig oppe at bide skeer med de allerstørste navne her, forklarer Morten Westh fra landsholdet.
I 2013 har The Jack 25 års jubilæum, og konkurrencen er mere populær end nogensinde før. For at deltage i The Jack skal man have en invitation af organisationen bag, Kansas City BBQ Society (KCBS, red.), og dét kræver, at man opfylder visse krav. For amerikanske hold gælder eksempelvis, at man kun kommer i betragtning, hvis man har vundet et delstatsmesterskab i USA eller et af de største mesterskaber - og herefter ryger man endda bare i en pulje, hvor der så trækkes lod om pladserne. For ikke-amerikanske hold er reglerne lidt anderledes. Her udtages man, hvis man for eksempel vinder et nationalt mesterskab, eller hvis KCBS vurderer, at ens præstationer og resultater er så fornemme, at de ikke er til at komme udenom. For Det Danske Grill Landshold var der spænding til det sidste, da teamet gik og ventede på besked om, hvorvidt de var udtaget eller ej.
- Inden for Danmarks grænser stiller folkene på vores hold ikke op i deciderede grillkonkurrencer som "Det Danske Grill Landshold" - til DM kan man stille op på egne hold, men når det gælder dyster i udlandet, så handler det om landsholdet. Det vil sige, at vi ikke kan vinde adgang til The Jack gennem DM, men vi skal gøre det via andre store mesterskaber eller øvrige præstationer. KCBS' krav er lynskarpe, så for os handler det om at levere hver gang, vi stiller op - og mere til. Der SKAL være resultater at fremvise, og det har vi, fastslår teamleder Stig Pedersen og tilføjer:
- Vi deltog i The Jack for første gang sidste år - og der mærkede vi virkelig, hvor svær en konkurrence det er. Det er cremen af cremen. Vi fik nogle ok resultater sidste år, men det er klart, at sådan en oplevelse vil man gerne have igen - og så vil vi selvfølgelig gerne forsøge at forbedre resultaterne. Derfor var vi også vildt glade, da vi fik meldingen om, at vi var udtaget igen i år.
 
You're coming to The Jack
Tidligere i år vandt Det Danske Grill Landshold det verdensmesterskab, der afholdes under forbundet WBQA, mens det blev til fine placeringer og blandt andet en imponerende 2. plads ved det prestigefyldte Memphis in May. Men selv om holdet har haft så fornemme præstationer i bagagen, så var der altså ingen garanti for en udtagelse. Hos KCBS lægger man da heller ikke skjul på, at der har været hård konkurrence om de internationale pladser til The Jack. Man har 23 pladser at gøre godt med i forhold til ikke-amerikanske teams - et tal, der af flere årsager ikke kan ændres pt.
- Der bliver flere og flere hold, der kæmper om pladserne - både når det kommer til de amerikanske og de internationale hold, så konkurrencen er hård. Og det kan være svært at vælge holdene, fordi de også bliver bedre og bedre, siger Wayne Lohmann, der arbejder med de internationale hold hos KCBS.
I udvælgelsesprocessen blev alle hold derfor gransket grundigt - alt blev vejet og mål, så man var sikker på, at man også uden for USA's grænser fik de bedste af de bedste.
- Jeg er så glad for, at det endte sådan, at jeg kunne ringe til holdet (Det Danske Grill Landshold, red.) og sige "Put a grin on your face - you're coming to The Jack. Det danske hold er helt særligt - deres dedikation og nysgerrighed efter at gøre det godt og finde frem til den smag, vi søger, er fantastisk, men det er rigtig mange forskellige aspekter, vi kigger på, når vi inviterer et hold, fortæller Wayne Lohmann.
Udover resultater vurderer organisationen også de aktiviteter, holdene deltager i løbende, hvordan de gebærder sig, og hvad deres indgangsvinkel til The Jack er.
- Ja, egentlig var udfordringen med det danske hold, at der ikke var en finger at sætte på det, de har præsteret. For på trods af dét så har vi stadig ikke flere pladser at gøre godt med, og de internationale hold bliver bare bedre og bedre. I år er eksempelvis første år, hvor vi har været nødt til at gå ind og lave lodtrækninger i både Canada og Storbritannien, da der har været for mange, der har lagt billet ind på en plads, forklarer Wayne Lohmann.
 
In it to win it
The Jack afholdes i Lynchburg, Tennessee, 25.-27. oktober 2013, og hos Det Danske Grill Landshold er udvikling af opskrifter og træning for længst gået i gang. Som altid stiller teamet op i alle de discipliner, man kan, og al skyts er sat ind på at finde den smagsvariation, der er kendetegnende for The Jack.
- Sidste år vandt vi jo kategorien "Cookin' from Homeland" med vores lam, men i de her stenhårde konkurrencer er det super svært at vinde to år i træk. Men vi gør da forsøget - vi tager jo til USA for at gøre vores absolut bedste og for at vinde. Så alle mand er i gang med træningen, og vi skal mødes for at have alt planlagt - så der er 100% fokus på opgaven, fastslår Claus Hasse fra teamet.
 
Følg Det Danske Grill Landsholds kamp i Lynchburg på holdets Facebookside - tryk her.

 

den 15. oktober 2013